2010-08-31 09:04:35• hírek • Szatmár.ro

A férfi életkori gyengéi

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia vitatott ám annál érdekesebb elmélete szerint, a naponta végzett borotválkozás miatt a férfiak arcbőre újra és újra megújul, ezért tovább marad rugalmas és fiatalos, mint az azonos korú nőké.

Ki ne szeretne a fiatalság Michelangelo Dávidjához hasonló ideáljának megfelelni? Sajnos ez csak ideál marad. A biológiai óra ketyeg, a bőr elvékonyodik, ráncosodik, az izomtömeg zsugorodik, sőt a férfi testmagasság is csökken. A harmincötödik és nyolcvanadik életév között átlagosan öt-hat centiméterrel. De nézzük a további kísérőjelenségeket. Tudták, hogy a harmincadik életévtől a hetvenedikig a test víztartalma majdnem 10 százalékkel csökken? Körülbelül negyven éves korban kezdődik a csontszövet lassú leépülése, ráadásul a mozgás hiánya fokozza ezt a leépülést. A kor előrehaladtával csökken a védőízület porc mennyisége, a mozgás egyre kevésbé olajozott, az ízület kopik és néha be is gyullad.

Nézzük mi a helyzet a ráncokkal? Az évek óta tartó barnulási őrület miatt a napfény folyamatos ultraibolya sugárzással bombázza a bőrt, amitől a ráncosodás folyamata felgyorsul. A bőrben lévő faggyúmirigyek az életkor előrehaladtával egyre kevesebb faggyút termelnek, ettől a bőr egyre szárazabbá válik.

A nőkhöz hasonlóan, a férfiakat is aggasztják az ősz hajszálak. Sok férfi haja elvékonyodik, a nemi hormonok felborult arányai miatt pedig gyakori a kopaszság. Az életkor előrehaladtával a hallás is romlik. Nem tudni miért, de a férfiakat nagyobb mértékben érinti az időskori hallászavar, hallásgyengeség. Körülbelül negyvenöt éves kortól kezdődik a látászavar. A férfi öregedési folyamata során az egyes szervek is visszafejlődnek, így a hasnyálmirigy, a lép, a máj, a vesék és az izmok. Egy hatvan éves férfi májának vérátáramlása alig 50 százaléka egy 25 éves férfi hasonló értékének. Végül az agy is fokozatosan veszít a súlyából, elsősorban a fehérállomány és annak idegrostjai fogynak.

Nos Uraim, a jelek szerint ez ellen a folyamat ellen nincs mit tenni. A harmadik ikszen túl a férfi szervezete egyre kevesebb hormont termel. Ezáltal a hormonális rendszer kibillen egyensúlyából, a testen belüli a szervek közötti kommunikáció megbomlik, az életkori gyengéket, a változást pedig mindenki saját magán tapasztalja.


A biológiai óra ketyeg, a bőr ráncosodik, az izomtömeg zsugorodik
A biológiai óra ketyeg, a bőr ráncosodik, az izomtömeg zsugorodik



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: